Hur smakar över 3 år gammal imperial stout? Founders Imperial Stout 2016 vs Oskar Blues Ten Fidy 2016

Dags att göra en liten jämförelse mellan två stouter som fått stå och lagras i drygt tre år. Det handlar alltså om två amerikanska imperial stouts. En Founders Imperial Stout från 2016 och en imperial stout från Oskar Blues med namnet Ten Fidy, också från 2016.

Founders Imperial Stout 2016

Buteljeringsdatum enligt flaskan är 11/30/16, så flaskan är alltså ca 37 månader gammal, eller ca 3 år och 1 månad om man så vill.

Vätskan är kolsvart och det bildas brunfärgad skum på ytan som snabbt försvinner efter upphällning och lämnar en liten hinna på ytan.

Doft

Känner choklad och lite rostade toner i doften, även vanilj och kaffe finns där. Doften är inbjudande.

Betyg: 4 av 5

Smak

Munkänslan är fyllig. Känner lakrits, kaffe, choklad och rostad malt i smaken.

Betyg: 3,5 av 5

Eftersmak

Rostad med inslag av kaffe, lite smått sträv och bitter med viss kryddig hetta från alkoholen.

Betyg: 3,5 av 5

Snittbetyg: 3,67 av 5

Kommentar

Founders Imperial Stout 2016 håller fortfarande måttet, men det känns ganska tydligt att ölen har tappat lite bett och smak efter tre år i flaskan. Det känns inte i doften, men både smak och eftersmak saknar lite karaktär och bett. Trots det en god och fullt drickbar öl med hög lägstanivå.

Oskar Blues Ten Fidy 2016

Burken har inget datum för när ölen burkades. Bäst före datum är 12/09/2019, så högst troligt burkades ölen den 9:e december 2016. Från 2017 och framåt har Oskar Blues angett burkningsdatum på burkarna, men 2016 var det fortfarande bara bäst före datum som gällde. Burken är alltså ca 37 månader gammal, eller 3 år och 1 månad om man föredrar det.

Vätskan är kolsvart och det bildas en fingertjock ljusbrun skumkrona på ytan som sakta försvinner efter upphällning och lämnar en hinna på ytan. Ten Fidy 2016 hade definitivt mer skum än Founders Imperial Stout 2016.

Doft

Känner choklad, kaffe, rostad malt samt lite vanilj i doften. En inbjudande doft här också.

Betyg: 4 av 5

Smak

Munkänslan är fyllig och rostad. Känner kaffe och mörk choklad i smaken. Rostad smak vid sidan av.

Betyg: 4,25 av 5

Eftersmak

Rostad och smått bitter med inslag av kaffe. Viss hetta från alkoholen.

Betyg: 4,25 av 5

Snittbetyg: 4,17 av 5

Kommentar

Smått otroligt att Oskar Blues Ten Fidy 2016 är såhär fyllig och bra trots 3 år i burken. Bäst före datum var ju redan för en månad sen enligt burken. Den håller dock fortfarande riktigt hög klass.

Summering

När man ställer de här ölen mot varandra så vinner ju Ten Fidy 2016 lätt över Founders Imperial Stout 2016. Man skulle kunna tro att lagrad öl på burk håller bättre än på flaska. Jag tror dock inte att det är så enkelt. Utan jag tror mer på hur bra ölen är från början. En riktigt välgjord imperial stout går att lagra länge vare sig den är i en flaska eller burk.

Lämna en kommentar